Kan het smelten van ijs de temperatuurstijging doen keren?

annie spratt O Lyb6Et9Hw unsplashSommige mensen vinden het niet zo erg dat de temperatuur op aarde stijgt en dat daardoor de Noordpool ijsvrij dreigt te worden. 
"Zo kun je sneller via het Noorden  naar China varen, en dat is ook goed voor het milieu", zeggen ze.
Dan vergeten ze  toch om verder te denken, want de gevolgen van smeltend ijs zijn enorm en hebben een zeer grote invloed op ons bestaan op aarde.
Niet alleen stijgt de zeespiegel, waardoor laaggelegen gebieden onbewoonbaar worden, maar het smelten van zee-ijs is ook een grote bedreiging voor ecosystemen in de oceanen: Vele levensvormen, van plankton tot zeehonden en walvissen, zijn afhankelijk van dit zee-ijs. Bekend zijn de ijsberen, die met uitsterven worden bedreigd.

Smeltend ijs maakt de aarde warmer

En dan weten we ook dat het koude, zoete smeltwater in het zeewater veranderingen teweegbrengt en invloed heeft op de atmosfeer  en de stromingen in de oceaan, die weer kunnen leiden tot veranderingen in het klimaat.
Verdwijnend ijs zorgt er bovendien voor dat de koudezone wegraakt en ook dat de zonnestralen minder worden weerkaatst door het verdwijnende witte aardoppervlak, waardoor de aarde nog sneller zal opwarmen.

Het ijs smelt overal in alarmerend tempo

2020 was het jaar waarin alarmerende berichten verschenen over het onverwacht snelle tempo waarin het ijs op aarde smelt en niet meer aangroeit.  Het bleek dat in 30 jaar tijd  al 28.000 miljard ton ijs is gesmolten en het bleek ook dat dit proces niet te stoppen is en kan leiden tot een stijging van de zeespiegel wereldwijd met 1 meter.

IJsbergen en gletsjers verdwijnen of verminderen al jaren, maar nu beginnen ook de bevroren vlakten van Groenland te ontdooien. En het proces gaat in snel tempo door.  Kijk maar eens op een wereldkaart hoe groot dit eiland is, dan kan je ook bedenken dat de impact groot is . Volgens Amerikaanse wetenschappers is dit proces inmiddels onomkeerbaar en dus niet meer te stoppen, zelfs als de opwarming van de aarde nu meteen zou eindigen.  Kortom: we zijn in 2020 een point of no return gepasseerd. Dat is schokkend nieuws.

Niet alleen in het Noorden smelt het ijs in rap tempo, ook in Antartica en in de hooggebergten (Alpen, Andes) smelten de gletsjers sneller dan verwacht en zijn er geen tekenen van herstel. Volgens onderzoekers zal over een eeuw twee derde tot bijna al het gletsjerijs gesmolten zijn door de opwarming van de aarde. In hooggebergten dreigen drinkwatertekorten te ontstaan als gevolg van het wegsmelten van gletsjers.

Gevolgen van verdwijnen ijskap en permafrost

Niet alleen ijsbergen en gletsjers smelten veel sneller dan verwacht, dat geldt ook voor de grote ijsvlakten die over gebieden als Siberiƫ, Canada en Groenland liggen. In het poolgebied gaat de opwarming veel sneller dan elders. In 2020 was er in Siberiƫ een hittegolf, die leidde tot bosbranden, waardoor er ook veel bos verloren is gegaan. Nog ernstiger is het feit dat als de tot nog toe permanent bevroren ondergrond ( de permafrost) gaat smelten. Dan komen er veel methaangassen vrij uit de bodem. Methaangassen zijn broeikasgassen die 38 x zo krachtig zijn als Co2. Dit zal de opwarming nog verder versterken.

Conclusie:

Het smelten van het ijs zorgt voor een enorme opwarming van de aarde.

Lees meer...